24 Δεκ 2008

Κατατακτήριες εξετάσεις στη Φαρμακευτική Σχολή Αθήνας 2008-2009

Οι κατατακτήριες εξετάσεις που αναβλήθηκαν λόγω κατάληψης της Σχολής θα πραγματοποιηθούν μετά τις γιορτές και σύμφωνα με το επόμενο πρόγραμμα: Τρίτη 13.1.09 Βιολογία, Τετάρτη 14.1.09 Φυσική και Πέμπτη 15.1.09 Οργανική Χημεία. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στη Γραμματεία της Σχολής.

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

26 Νοε 2008

Κατατακτήριες εξετάσεις 2008-2009


Ολοκληρώθηκε η κατάθεση αιτήσεων (σύμφωνα με το νόμο 1 μέχρι 15 Νοέμβρη) για τη συμμετοχή των πτυχιούχων ΤΕΙ και ΑΕΙ στις κατατακτήριες εξετάσεις του ερχόμενου Δεκέμβρη. Άρχισαν να ορίζονται και οι αντίστοιχες ημερομηνίες των εξετάσεων.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ Καθορίσθηκαν οι ημερομηνίες των εξετάσεων για τις 8 και 9 Δεκέμβρη. Πληροφορίες δίνονται στη Γραμματεία της Σχολής και στον αντίστοιχο ιστότοπο.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12 και 15 του Δεκέμβρη. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τη Γραμματεία και τον ιστότοπο της Σχολής.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12,15 και 18 του Δεκέμβρη. Πληροφορίες δίνονται από τη Γραμματεία της Σχολής.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εξετάσεων δίνονται από τη Γραμματεία της Σχολής.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες για τις εξετάσεις δίνονται στη Γραμματεία της Σχολής.

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

7 Οκτ 2008

Πίνακες ισχύος των οργανικών οξέων και βάσεων

Αναφέρονται αναλυτικοί πίνακες τιμών pKa και pKb αρκετά μεγάλου αριθμού οργανικών οξέων και βάσεων.
Tables of pKa and pKb values of most organic acids and bases are refered.
The strength of most common acids(acidity)
The strength of most common bases (basicity)

22 Ιουλ 2008

Κατάταξη πτυχιούχων στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας 2008-9

Ανακοινώθηκε στο διαδίκτυο από τις αρχές Ιουλίου, όπως ήταν ήδη γνωστό, ότι η κατάταξη πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας θα γίνει το τρέχον έτος με βάση το βαθμό πτυχίου. Πληροφορίες δίνονται στη Γραμματεία και στον ιστότοπο της Σχολής.
Κριτική για τον τρόπο κατάταξης των πτυχιούχων και τις κατατακτήριες εξετάσεις περιέχεται στην ανάρτηση της 23ης Μαρτίου 2008.

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

6 Ιουν 2008

Κατατακτήριες 2008-9 στην Ιατρική Πάτρας: η ύλη των εξετάσεων

Ανακοινώθηκε η ύλη για τις κατατακτήριες εξετάσεις 2008-9 στην Ιατρική Σχολή Πάτρας. Τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη αναφέρονται στον ιστότοπο της Σχολής. Για πληροφορίες πατήστε εδώ.

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

20 Μαΐ 2008

Κατατακτήριες Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης 2008-9: επανήλθαν οι εξετάσεις

Μετά το φιάσκο της προηγούμενης χρονιάς (κατάταξη με βαθμό πτυχίου) η Οδοντιατρική Σχολή Θεσλονίκης αποφάσισε τον επόμενο Δεκέμβρη να γίνει η κατάταξη των πτυχιούχων με εξετάσεις. Η σχετική ανακοίνωση, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η αντίστοιχη ύλη υπάρχει στη γραμματεία της Σχολής, στον αντίστοιχο ιστότοπο.
Η Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας, απ΄ότι έχει γίνει γνωστό, εφέτος θα κάνει τις κατατάξεις με βάση το βαθμό πτυχίου. Ζήλεψε φαίνεται τη Θεσσαλονίκη! Δεν πρέπει όμως να νοιώθει και πολύ υπερήφανη γι αυτό και δεν βιάζεται να δημοσιοποιήσει τη σχετική απόφαση στο διαδίκτυο!!!

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

22 Απρ 2008

Κατατακτήριες 2008-9: άρχισε η προκήρυξη των εξετάσεων

Σύμφωνα με το νόμο ο τρόπος κατάταξης και η ύλη για τα εξεταζόμενα μαθήματα πρέπει να καθορισθούν μέχρι το τέλος Απριλίου τρέχοντος έτους. Έτσι άρχισαν να συνεδριάζουν οι διάφορες Σχολές και να ανακοινώνονται από τις γραμματείες η ύλη, οι επιτροπές κ.λ.π.
Ήδη έχουν καθορισθεί τα σχετικά ζητήματα για τις κατατακτήριες εξετάσεις στη Φαρμακευτική Σχολή της Πάτρας. Για πληροφορίες στον ιστότοπο της αντίστοιχης γραμματείας.
Ανάλογη απόφαση έχει δημοσιεύσει στον ιστότοπο της και η Φαρμακευτική σχολή Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και η Φαρμακευτική Σχολή της Αθήνας. Η σχετική προκήρυξη και η ύλη των μαθημάτων υπάρχει στον σχετικό ιστότοπο της Σχολής.
Σε ότι αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Πάτρας δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. 'Οποιος θέλει πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία της Σχολής στα τηλ.:
2610-992.942,997.550,969.114 ή email: secretary@med.upatras.gr

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

23 Μαρ 2008

Κατατακτήριες εξετάσεις: δικαίωμα για μια δεύτερη Σχολή;

Θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε την παρατήρηση ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις αποτελούν ένα δικαίωμα για σπουδές σε μια δεύτερη Σχολή και κατ΄επέκτασιν ένα δικαίωμα στη μόρφωση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Ξεκινώντας θα ήθελα να διατυπώσω την άποψη της ελεύθερης πρόσβασης παρότι φαίνεται προχωρημένη. Λυπάμαι αλλά επιμένω . . . . Πέρα από αυτό, η υπάρχουσα νομοθεσία θέτει αρκετούς περιορισμούς που νοθεύουν αρκετά αυτό το δικαίωμα.
  • Ένα πρώτο ζήτημα είναι αυτό των ποσοστών (5),(6). Έχω τη γνώμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό επιχείρημα που να δικαιολογεί το ποσοστό 2% για τα ΑΕΙ και 5% για τα ΤΕΙ. Είναι πιο δίκαιο τα ποσοστά να ήταν ίδια. Εξ άλλου το ποσοστό 3% των αποφοίτων Ιατρικής για τις κατατακτήριες των Οδοντιατρικών Σχολών και αντίστροφα είναι ένα πλεονέκτημα που μάλλον προκαλεί.
  • Ένα δεύτερο ζήτημα είναι αυτό του τρόπου κατάταξης (5),(6). Σύμφωνα με το σχετικό νόμο αυτή γίνεται με βάση το βαθμό πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις, γεγονός που καθορίζει η κάθε Σχολή μέχρι τέλος Απριλίου τρέχοντος έτους. Πολλά μπορεί κανείς να σχολιάσει σε ότι αφορά την κατάταξη με βάση το βαθμό πτυχίου. Κατ αρχήν όλες οι Σχολές δεν είναι ισοδύναμες και επομένως οι βαθμοί πτυχίου δεν είναι ισότιμοι. Έτσι το δικαίωμα αυτό ευνοεί τους “αριστούχους” εφόσον δεχθούμε ότι ο βαθμός πτυχίου δεν είναι προϊόν συναλλαγής. Ας δούμε τους βαθμούς εισαγωγής στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εξάλλου είναι κάπως προκλητικό μια Σχολή τη μια χρονιά να κατατάσσει τους πτυχιούχους με εξετάσεις και την επόμενη με βαθμό πτυχίου. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν έγκαιρα τους κανόνες του "παιχνιδιού". Θα διαβάσουν να δώσουν εξετάσεις ή θα πρέπει να διασφαλίσουν ένα καλό βαθμό πτυχίου; Όπως έχει η κατάσταση το σύστημα εισαγωγής είναι από άδικο έως ύποπτο. Τις πλευρές αυτές δεν τις μέτρησε το Υπουργείο Παιδείας όταν έφερε το νόμο αυτό. Δεν τις σκέφτονται όμως και αρκετές Σχολές οι οποίες “ελαφρά τη καρδία” υιοθετούν ένα τέτοιο μέτρο. Το έκανε πέρυσι η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Όπως ακούγεται ετοιμάζεται και η Οδοντιατρική Αθήνας. Δηλαδή πώς σκέφτονται οι κύριοι των Οδοντιατρικών Σχολών της χώρας; Το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας στην Οδοντιατρική Σχολή καταργείται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις, εφόσον είναι αδιάβλητες, αποτελούν μια μηδενική βάση και επομένως όλοι οι υποψήφιοι βρίσκονται στη ίδια αφετηρία.
  • Ένα τρίτο ζήτημα είναι αυτό της συμπλήρωσης των κενών θέσεων (7). Επιτυχόντες των ΑΕΙ (δηλαδή με βαθμό πάνω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα) μπορούν να καταλάβουν κενές θέσεις από την κατηγορία των ΤΕΙ. Γιατί δεν ισχύει το αντίστροφο. Μήπως διακρίνω ένα “ρατσισμό” απέναντι στα ΤΕΙ ή όταν έγινε αυτή η ρύθμιση, γιατί έγινε αργότερα, εξυπηρετούσε σκοπιμότητες; Τι γίνεται με τις κενές θέσεις των Οδοντίατρων για τις κατατακτήριες εξετάσεις των Ιατρικών Σχολών αλλά και των Ιατρών για τις κατατακτήριες εξετάσεις των Οδοντιατρικών Σχολών; Γιατί δεν δίνονται σε επιτυχόντες άλλων κατηγοριών; Με βάση το πνεύμα του Νόμου είναι προφανές ότι πρέπει να δίνονται. Δεν υπάρχει όμως στη διατύπωση του νόμου και ταλαιπωρούνται οι υποψήφιοι με χαρακτηριστική την περίπτωση των εξετάσεων στην Ιατρική Πάτρας. Παρέμειναν κενές οι τρεις θέσεις των Οδοντίατρων αλλά η Σχολή δεν τις δίνει σε άλλους επιτυχόντες!
  • Ένα τελευταίο είναι το ζήτημα των ισοψηφισάντων. Σύμφωνα με το νόμο στην περίπτωση αυτή η επιλογή γίνεται με βάση το βαθμό πτυχίου. Θαυμάζουμε τη σκληρότητα του νόμου. Εξάλλου, τα πτυχία δεν είναι ισοδύναμα και ένα τέτοιο μέτρο δημιουργεί αδικίες. Τα παραδείγματα δεν λείπουν. Εξάλλου η πιθανότητα ισοψηφίας, εφόσον οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες, είναι μικρή. Τι θα συμβεί δηλαδή αν εισαχθούν και ένας-δυό παραπάνω; Η νεολαία μάλλον αξίζει περισσότερα!
  • Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα θα ήθελα να καταθέσω τη μακρόχρονη εμπειρία μου και τη γνωριμία μου με τους υποψηφίους των κατατακτηρίων εξετάσεων. Η δεύτερη Σχολή που επιθυμεί ένας πτυχιούχος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Σχολή που δεν μπόρεσε να εισαχθεί με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Επομένως είναι ένα όνειρο χρόνων και οι κατατακτήριες εξετάσεις αποτελούν τη δεύτερη ευκαιρία εφόσον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα του εξωτερικού. Θα έπρεπει λοιπόν το Υπουργείο να ήταν πιο προσεκτικό στη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας.
Σχετικοί νόμοι:
(1) Ν. 1865/89 Τεύχος Α - Αριθμός φύλλου 210
(2) Ν. 1966/91 Τεύχος Α - Αριθμός φύλλου 147
(3) Ν. 3027/02 ΦΕΚ Α 152 (κατάργηση εξετάσεων ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη)
(4) Ν. 3282/04 Τεύχος Β - Αριθμός φύλλου 1687 15.11.2004
Τεύχος Α - Αριθ. φύλλου 208 1.11.2004
Πρόσφατοι νόμοι
(5) Ν. 3404 Τεύχος Α - Αριθμός φύλλου 260 17.10.2005
(6) Υπουργική Απόφαση Εφημ. Κυβερνήσεως Τεύχος Β - Αριθ. φύλλου 1517 3.11.2005
(7) Ν. 3467/2006 ΦΕΚ Α 128 21.6.2006 (άρθρο 26)
Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

27 Φεβ 2008

Κατατακτήριες εξετάσεις: ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων του Δεκέμβρη 2007 των Σχολών ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ και ΠΑΤΡΑΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ και ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην αριστερή στήλη του ιστολογίου.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους επιτυχόντες μαθητές μου.
Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

1 Φεβ 2008

Ας συζητήσουμε για Οργανική Χημεία ... και όχι μόνο




Αποφάσισα να μπω στον ... κόσμο των blogs! Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς να πει πολλά. Ως καθηγητής Οργανικής Χημείας θα προτιμούσα να μιλήσουμε για Οργανική Χημεία. Να μιλήσουμε όμως και για Βιοχημεία αλλά και για Οργανική Φασματοσκοπία. Να μιλήσουμε και για άλλα γενικώτερα ζητήματα. Για το Πανεπιστήμιο, για τις τμηματικές εξετάσεις αλλά και για τις κατατακτήριες. Θα μπορούσαμε μερικά ζητήματα να τα πάμε και πιο μακριά. Μέχρι τις πολιτικές τους προεκτάσεις. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σκέφτομαι να αποτελέσει το blog αυτό ένα πεδίο ελεύθερου προβληματισμού. Θα τεθούν όμως και όρια. Θα φανούν σιγά-σιγά.
Θα ήθελα να ζητήσω την επιείκια των αναγνωστών για τις αδεξιότητες που θα παρατηρηθούν τουλάχιστον ένα πρώτο διάστημα. Ελπίζω σε μια σταδιακή βελτίωση....
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας