15 Δεκ 2012

Κατάταξη πτυχιούχων 2012-2013: μειώσεις των θέσεων στον αστερισμό του μνημονίου!!!!

Κατ΄αρχήν θα ήθελα να σημειώσω ότι η κατάταξη των πτυχιούχων εκφράζει το δικαίωμα τους για παραπέρα σπουδές. Είτε γιατί θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, είτε γιατί δεν πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις στη Σχολή που ήθελαν είτε τέλος γιατί ξανασκέφθηκαν την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Είναι λοιπόν ένα δικαίωμα!!!
Το ζήτημα της κατάταξης έχει διανύσει αρκετή διαδρομή στο πλαίσιο του νέου νόμου 3404 του 2005 (Ν. 3404/2005, ΦΕΚ Α/260/17.10.2005). Θα αρχίσω από το ζήτημα του αριθμού των θέσεων. Μεταφέρω τη σχετική παράγραφο από το νόμο (ΚΕΦ.Γ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, άρθρο 15, κατατάξεις πτυχιούχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παραγ.2): “Το ποσοστό  των κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου και πτυχιούχων ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών ορίζεται για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 2% και για τα υπόλοιπα Ιδρύματα σε ποσοστό 4 % του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου. Το ίδιο ποσοστό ορίζεται και για τις κατατάξεις κατόχων πτυχίων Πανεπιστημίου, T.E.I. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών και ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά σε κάθε Τμήμα Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι.ή ισότιμων προς αυτά κατατάσσονται σε ξεχωριστό ποσοστό 5% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά, σε ξεχωριστό ποσοστό 2% του αριθμού εισακτέων σε αντίστοιχο ή συναφές Τμήμα Πανεπιστημίου. Πέραν των ανωτέρω ποσοστών, κατατάξεις πτυχιούχων  Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3% του αριθμού εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.”  Μια πρώτη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι ο αριθμός των θέσεων καθορίζεται με βάση τον προβλεπόμενο αριθμό εισακτέων σε κάθε τμήμα.
Για το  ακαδημαίκό έτος 2012-13 ο αριθμός αυτός καθορίστηκε με την Υπουργική Απόφαση Φ.253.1/54697/Β6  15.5.2012 (ΦΕΚ 1653  τ. Β΄  15.5.2012). Μεταφέρω από το νόμο αυτό τις κατηγορίες που εισάγονται στα ΑΕΙ:
Α.  Αριθμός εισακτέων με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου
Β.  α)     Παλαιοί υποψήφιοι ποσοστό 10% του Α
      β)    ΕΠΑΛ ποσοστό 20% του Α
      γ)    Εσπερινά ΕΠΑΛ ποσοστό 1% του Α 
      δ)    Λοιπές θέσεις εισακτέων
Γ.   ΓΕΛ και εσπερινά ΕΠΑΛ 1% του A
Δ.  Πολύτεκνοι, ορφανά, ΑΜΕΑ (τυφλοί κλπ), θύματα τρομοκρατίας κλπ [(περίπτωση ii  της             παραγράφου 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118 Α΄) και (παρ. 2 του  άρθρου  44                του Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ 85 Α΄)]
Ε.  Αθλητές με διακρίσεις, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού, υποψήφιοι της Μουσουλμανικής μειονότητας      της Θράκης, 5% πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις.

Για την ιστορία του ζητήματος αναφέρω ότι από την αρχή της εφαρμογής του νόμου ο αριθμός των θέσεων καθοριζόταν με βάση τον αριθμό εισακτέων της κατηγορίας Α. Πέρυσι και λίγο πριν τις εξετάσεις στάλθηκε στις Σχολές μια εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας που ανέφερε ότι  για τις κατατάξεις 2011-12 ο αριθμός των θέσεων θα καθοριζόταν με βάσει το συνολικό αριθμό όλων των κατηγοριών των εισακτέων (δηλαδή Α μέχρι Ε). Εφέτος και πριν από λίγες μέρες στάλθηκε στις Σχολές απόφαση σύμφωνα με την οποία πάλι οι θέσεις θα υπολογισθούν με βάση τον αριθμό των εισακτέων της κατηγορίας Α!!!
Το Υπουργείο Παιδείας και οι όποιοι αρμόδιοι θα μου επιτρέψουν κάποια ένσταση. Γιατί δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι θεωρούνται ως εισακτέοι; Γιατί εμείς, ως κοινοί θνητοί, θεωρούμε ως εισακτέους όλες τις κατηγορίες!! Και με την ίδια έννοια θεωρήσαμε ότι πέρυσι βρέθηκε επιτέλους και μια  λογική φωνή στο Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Η συνέχεια μας διέψευσε. Με ποια λογική αλήθεια το Υπουργείο άλλοτε θεωρεί ως εισακτέους την κατηγορία Α και άλλοτε όλες τις κατηγορίες; Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι εφέτος και οι κατατακτήριες εντάχθηκαν και αυτές στη λογική των περικοπών του μνημονίου!!!! Θα πρέπει να προσθέσω ότι θεωρώ απαράδεκτο να πηγαίνει η σχετική εγκύκλιος στις Σχολές τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου!!!! Το Υπουργείο φαίνεται δεν έχει την άποψη ότι οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα τις θέσεις, έναν από τους "κανόνες του παιχνιδιού". Λυπάμαι για τις απόψεις αυτές που επικρατούν και καθορίζουν την τύχη των υποψηφίων ........

Με την ευκαιρία θα θίξω δύο ζητήματα που αφορούν τις κατατακτήριες:
(α)    Το πρώτο έχει να κάνει με τον τρόπο κατάταξης. Μεταφέρω τη σχετική παράγραφο από την Υπουργική απόφαση Φ2/121871/Β3 (κατάταξη πτυχιούχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άρθρο 2, γενικά θέματα κατατάξεων,ΦΕΚ 1517/3.11.2005 Τεύχος Β): Ο τρόπος κατάταξης των πτυχιούχων (επιλογή με βάση το βαθμό πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις), το  κατά κατηγορία πτυχιούχων εξάμηνο κατάταξης και, σε περίπτωση επιλογής με εξετάσεις, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ανακοινώνονται από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των Τμημάτων των Πανεπιστημίων ή τα Συμβούλια των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του  προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Αναρωτιέμαι, σκέφθηκε ποτέ κάποιος αρμόδιος πόσο άδικη είναι η κατάταξη με βαθμό πτυχίου; Γνωρίζει κανείς από τους υπέύθυνους ότι για να καταταγεί ένας πτυχιούχος ΑΕΙ χρειάζεται βαθμό πτυχίου πάνω από 9,5 και ένας πτυχιούχος ΤΕΙ περίπου πάνω από 9; Γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας σε ποιες Σχολές μπορούν να προκύψουν τέτοιοι βαθμοί πτυχίου; Αλήθεια από τις Σχολές που αποφασίζουν κατάταξη με βαθμό πτυχίου γιατί οι περισσότερες δεν ανακοινώνουν το πτυχίο των επιτυχόντων; Πάντως στο ιστολόγιο αυτό θα δημοσιεύσω τα πτυχία επιτυγχόντων στις περιπτώσεις κατάταξης με βαθμό πτυχίου!! Έτσι..... για ενημέρωση!!!!
(β)     Ποτέ το Υπουργείο δεν ξεκαθάρισε πως θα ερμηνεύεται το ότι κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά, κατατάσσονται σε ξεχωριστό ποσοστό 2% του αριθμού εισακτέων (από τον ίδιο νόμο 3404/2005); Γιατί αν ισχύει, και με το δεδομένο ότι αυτή η κατηγορία σπάνια υπάρχει, οι αντίστοιχες θέσεις θα δίνονται στα ΑΕΙ!!. Μερικές Σχολές μάλιστα το αξιοποιούν προς αυτή την κατεύθυνση (προς όφελος των πτυχιούχων ΑΕΙ) ενώ οι περισσότερες αντιμετωπίζουν αυτή την παράγραφο σαν να μην υπάρχει.
Το ζήτημα των κατατάξεων έχει και άλλες πλευρές που είναι έξω από το στόχο αυτού του άρθρου. Ετσι κι αλλιώς στα ζητήματα αιχμής θα επανέρχομαι..........

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας