21 Δεκ 2019

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ 2019: οι εξετάσεις τελείωσαν......περιμένουμε τα αποτελέσματα....συμπεράσματα


Οι κατατακτήριες εξετάσεις  τρέχοντος έτους 2019-20 τελείωσαν και εφέτος. Μια ματιά στα θέματα της φετεινής χρονιάς στις σχολές  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΑΣ, τις ΙΑΤΡΙΚΕΣ Αθήνας και Πάτρας και τις ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΈΣ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά το μάθημα της  (ΙΑΤΡΙΚΗΣ) ΧΗΜΕΙΑΣ οδηγεί στις επόμενες παρατηρήσεις:

(α)  Δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο όγκο της εξεταζόμενης ύλης.
(β)  Τα θέματα είναι απαιτητικά γεγονός που προϋποθέτει και το αντίστοιχο διάβασμα.
(γ)   Ειδικότερα τα θέματα απαιτούν κριτική σκέψη και συνδυασμό γνώσεων γεγονός που
απαιτεί διάβασμα σε βάθος και πολύ καλή γνώση των εννοιών της Χημείας.
(δ)   Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοούν οι υποψήφιοι το συσχετισμό ανάμεσα στις  χημικές      δομές και έννοιες με τις βιοχημικές αντιστοιχίες τους.
(ε)   Η επιτυχία στις παραπάνω Σχολές, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, απαιτεί ένα πολύ  σοβαρό   διάβασμα, που κατά κανόνα δεν έχει απαιτηθεί στις μέχρι τώρα σπουδές.
(στ) Η επιτυχία απαιτεί μείωση μέχρι και κατάργηση (κάποιες στιγμές) της όποιας κοινωνικής  δραστηριότητας και αυτό πρέπει να είναι σε θέση να το αντέξουν οι υποψήφιοι όσο σκληρό και αν ακούγεται. Διαφορετικά η επιτυχία δεν θα έλθει.....
(ζ)   Θα πρέπει να ενημερώσω ότι με βάση την τελευταία 5ετία, τα θέματα ολοένα και απαιτούν περισσότερη Χημεία σε ότι αφορά κυρίως τις Σχολές Ιατρική και Οδοντιατρική Αθήνας. Αυτό συμβαδίζει και με την νέα έκδοση του επίσημου βιβλίου  "Αρχές Βιοχημείας", Lehninger, 7η έκδοση. Για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τους καθηγητές στους οποίους θα εμπιστευθούν την προετοιμασία τους.

Με αφορμή το παραπάνω σημείωμα θα ήθελα να ευχηθώ στους μαθητές μου αλλά και σε όλους τους υποψηφίους στις φετεινές εξετάσεις αφενός καλές γιορτές και αφετέρου καλά αποτελέσματα!!!!

Παντελής  Καραγιαννάκης Χημικός
Καθηγητής  Οργανικής  Χημείας και Βιοχημείας