18 Ιαν 2022

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ: ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων 2021-22

Ανακοινώθηκαν χθες 17-1-2022 τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων 2021-22 στη Φαρμακευτική Σχολή Αθήνας. Οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 14 και οι επιτυχόντες 5!!! Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες μαθητές μου:

ΦΙΛΙΤΣΑ (1η, ΟΡΓ. ΧΗΜΕΙΑ 17.7) και 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟ (4ος, ΟΡΓ. ΧΗΜΕΙΑ 13,5)

Από τις συζητήσεις μεταξύ των επιτυχόντων κατά την εγγραφή τους προέκυψε ότι μάλλον οι παραπάνω βαθμοί στην Οργανική Χημεία είναι και οι μοναδικοί πάνω από τη βάση. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ως εξής:

 

Ας μου επιτραπεί  να κάνω λίγες παρατηρήσεις:

(1)  Η Φαρμακευτική Σχολή συνεχίζει να πρωτεύει στην αδιαφάνεια σε ότι αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

(2)  Τα αποτελέσματα οποιωνδήποτε εξετάσεων γενικά δεν είναι αντικειμενικά. Αν τα θέματα είναι πολύ δύσκολα δεν θα περάσει κανένας. Αν είναι εύκολα θα καλυφθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις. Αν είναι μετρίως δύσκολα θα καλυφθούν μέρος των προβλεπόμενων θέσεων, πιθανώς και όλες. Επομένως οι εξετάσεις έχουν υποκειμενικά χαρακτηριστικά και είναι δυνατόν να "ρυθμιστεί" (στο περίπου) ο αριθμός των επιτυχόντων. Βεβαίως κάποιο ρόλο παίζει και η τύχη με την έννοια ότι κάποιες χρονιές μπορεί να υπάρχουν υποψήφιοι που θα διαβάσουν επαρκώς και κάποιες χρονιές όχι. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων βέβαια θα ήταν πληρέστερη αν αναφερόταν και οι βαθμολογίες τόσο των επιτυχόντων όσο και των αποτυχόντων. Τέτοια στοιχεία όμως η Φαρμακευτική Σχολή τα κρύβει.

(3)  Τα αποτελέσματα των φετεινών εξετάσεων είναι προκλητικά συγκρινόμενα με τις προηγούμενες χρονιές. Η  φαρμακευτική Σχολή προσπάθησε, βάζοντας απαιτητικά θέματα (ιδιαίτερα στην Οργανική Χημεία), να πετύχουν λιγότεροι υποψήφιοι από τις 14 θέσεις που προβλέπει ο Νόμος!! Μόνο που το κακό παράγινε και πέτυχαν μόνο 5!!. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι  η κοινωνία έχει αναστατωθεί πολύ εξ αιτίας των συνεπειών του covid-19 με αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, ψυχολογικό κτλ) ιδιαίτερα για τη νεολαία. Οι εξετάσεις (οποιουδήποτε είδους) πραγματοποιούνται  μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο ιδιαίτερα αρνητικό. Προκύπτει, επομένως, ότι η Φαρμακευτική Σχολή δεν κατανοεί τις κοινωνικές συνθήκες και τους υποψήφιους που προσπαθούν να βελτιώσουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξει τακτική........

Παντελής  Καραγιαννάκης Χημικός
Καθηγητής  Οργανικής  Χημείας και Βιοχημείας