27 Ιουν 2021

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2021-22 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: παράλογη αύξηση-αλλαγή της ύλης

 Ανακοινώθηκε στις 14.5.21 από τη Γραμματεία της Οδοντιατρικής Σχολής Αθήνας η εξεταστέα ύλη για τις επόμενες εξετάσεις 2021-22 στην Ιατρική Χημεία  αλλάζοντας την ύλη που αρχικά είχε ανακοινωθεί μερικές μέρες πριν. Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη αλλαγή.

(1) Κατ αρχήν σε ότι αφορά τις αλλαγές αναφέρω ότι αφαιρέθηκε ένα κεφάλαιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (νουκλεϊνικά οξέα) αλλά προστέθηκε ένας ιδιαίτερα μεγάλος όγκος που στη ουσία αποτελεί τα περισσότερα κεφάλαια που αποτελούν τον πυρήνα του μεταβολισμού. Η αύξηση αυτή είναι παρα-πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη για τους υποψηφίους.

(2) Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν προσδιορίζονται κεφάλαια και παράγραφοι του βιβλίου (ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ LEHNINGER, εκδόσεις Πασχαλίδη, 2η έκδοση) όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο η ύλη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη τη στιγμή που το συγκεκριμένο βιβλίο είναι υψηλού επιπέδου και οι ενότητες του ιδιαίτερα εκτενείς. 

(3) Μάλλον οι υπεύθυνοι της Οδονατρικής Σχολής δεν ξέρουν ότι οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων αρχίζουν την προετοιμασία τους Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και επομένως η αλλαγή της ύλης έρχεται χρονικά στον μέσον της προετοιμασίς τους.

(4) Βεβαίως η κάθε Σχολή έχει το δικαίωμα να καθορίσει την εξεταζόμενη ύλη αλλά αυτό δεν  αποκλείει και το δικαίωμα να πεί κάποιος τη γνώμη του. Το εξεταζόμενο μάθημα χαρακτηρίζεται ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει βασικές γνώσεις Χημείας που προφανώς θα σχετίζονται με τη Βιοχημεία. Αυτή η λογική υπάρχει και στις περισσότερες Ιατρικές (συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας) αλλά και  Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση της Οδοντιατρικής Αθήνας ο μεγάλος όγκος της ύλης που προστέθηκε ανήκει σε άλλο μάθημα, τη ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ και η οποία διδάσκεται σε διαφορετικό 6μηνο της Σχολής. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις Ιατρικές Σχολές.

(5)  Είναι περίεργη και ιδιαίτερα δυσάρεστη για τους υποψήφιους η πρωτοτυπία αυτή της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας. Ευχομαι η Σχολή να το καταλάβει αυτό και να επαναφέρει την ύλη που ανακοίνωσε στην αρχή (και στη συνέχεια άλλαξε). Ας σκεφθεί και λίγο τους νέους που αγωνιούν να κάνουν ένα παραπάνω βήμα και ζουν σε ιδιαίτερα αρνητικές ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες εξαιτίας και όλων των περιορισμών εξαιτίας του covid-19.

Παντελής  Καραγιαννάκης Χημικός
Καθηγητής  Οργανικής  Χημείας και Βιοχημείας