12 Ιουν 2021

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ: ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων 2020-21

Ανακοινώθηκαν στις 9.6.2021 τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων  2020-21 οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 27-28 και 31 Μαίου 2021. Οπως φαίνεται από το σχετικό πίνακα πέτυχαν 13 υποψήφιοι (14 οι προβλεπόμενες θέσεις) ενώ συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες υποψηφίων περίπου 23-25 υποψήφιοι (την τελευταία μέρα) παρ ότι οι αιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες. Εκτός από την πρώτη επιτυχούσα που συγέντρωσε 47 μονάδες οι υπόλοιποι επιτυχόντες (πάντα σύμφωνα με πληροφορίες) συγκέντρωσαν βαθμολογίες μεταξύ 30-41 μονάδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μόνο 2 επιτυχόντες είχαν βαθμό στην Οργανική Χημεία πάνω από τη βάση!!! Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους επιτυχόντες. Ιδιαίτερα όμως τις μαθήτριες μου:

ΣΙΣΣΥ (1η επιτυχούσα, 47 μονάδες!!) 

ΕΒΕΛΙΝΑ (3η επιτυχούσα) και 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (8η επιτυχούσα). 

Θα ήθελα απ αυτή τη θέση να συγχαρώ δημόσια και την Κορνηλία παρότι βοηθήθηκε από μένα ενα μικρό χρονικό διάστημα στην αρχική περίοδο της προετοιμασίας της. 

Θα τελειώσω με τρεις παρατηρήσεις.

(α) Είναι  προκλητική η αδιαφάνεια σε ότι αφορά την έκδοση των αποτελεσμάτων. Γιατί  οι υπεύθυνοι (πχ η Γραμματεία) δεν αναφέρουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων αναλυτικά σε κάθε μάθημα όπως κάνουν οι περισσότερες Σχολές αλλά επιτάσσει και η κοινή λογική;;; 

(β) Βεβαίως η κάθε Σχολή έχει απόλυτο δικαίωμα να καθορίσει τα θέματα των εξετάσεων. Κατά τη γνώμη μου η ιδιαίτερη δυσκολία των θεμάτων στην Οργανική Χημεία δεν έχει νόημα και στρέφεται εναντίον των υποψηφίων τη στιγμή που οι επιτυχόντες με βαθμό κάτω από τη βάση θα πρέπει να εξετασθούν ξανά μέσα στη Σχολή τα αντίστοιχα μαθήματα ΟΡΓΑΝΙΚΗ (Ι) και ΟΡΓΑΝΙΚΗ (ΙΙ) (η ύλη στην Οργανική Χημεία αντιστοιχεί σε 2 εξάμηνα της Σχολής). Εξάλλου τουλάχιστον τα φετεινά θέματα στην Οργανική ήταν πολύ δυσκολώτερα από αυτά που αντιμετωπίζουν  οι φοιτητές  στις τμηματικές εξετάσεις.  Επομένως η Φαρμακευτική Σχολή θεωρεί ότι για να αναγνωρισθεί η Οργανική Χημεία οι υποψήφιοι στις κατατακτήριες πρέπει να εξετασθούν σε πιο δύσκολα θέματα από τους φοιτητές της Σχολής;; Οι υποψήφιοι των κατατακτηρίων προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες και αξίζουν περισσότερο σεβασμό.

(γ) Να πούμε και μια αλήθεια. Οι βαθμοί σε μια εξέταση μπορούν να καθορισθούν εκ των προτέρω με βάση τα θέματα. Οσο πιο εύκολα θέματα τόσο καλύτερες βαθμολογίες προκύπτουν.. Οσο πιο δύσκολα τόσο οι βαθμολγίες είναι χαμηλότερες. Τα τελευταία χρόνια τα θέματα από 10 έγιναν 5 (επομένως η εξέταση έγινε λιγότερο δίκαιη) και παράλληλα έχουν δυσκολέψει σε βαθμό που οι περισσότεροι επιτυχόντες έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Ειδικά εφέτος  μόνο 2 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από τη βάση. Αυτό θέλει να κρύψει η Φαρμακευτική με τον τρόπο που ανακοινώνει τα  αποτελέσματα. Τι συμβαίνει λοιπόν;; Το ερώτημα το θέτει καθηγητής που παρακολουθεί τη Φαρμακευτική Σχολη 25 χρόνια.....

 Παντελής  Καραγιαννάκης Χημικός
Καθηγητής  Οργανικής  Χημείας και Βιοχημείας