21 Δεκ 2017

Κατατακτήριες Οδοντιατρικής Σχολής Αθήνας 2017-18 στην Ιατρικη Χημεία: λίγα σχόλια.....

Οι υποψήφιοι για την Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας εξετάσθηκαν στο μάθημα της Ιατρικής Χημείας χθες, 20 Δεκεμβρίου 2017. Θα ήθελα να διατυπώσω δύο σχόλια:
(1) Σε ότι αφορά τα θέματα. Γενικά δεν είχαν στον απαραίτητο βαθμό το χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια εξέταση Ιατρικής  Χημείας. Κατά τη γνώμη μου οι απαντήσεις απαιτούσαν περιγραφές (δηλαδή αποστήθιση) και όχι τόσο κατανόηση χημικών εννοιών. (α) Θα σταθώ ιδιαίτερα στο ερώτημα που αναφερόταν στην ηπαρίνη. Το ερώτημα ήταν "τι γνωρίζετε για την ηπαρίνη (χημική δομή και λειτουργία)". Οι υπεύθυνοι όμως που εβαλαν τα θέματα δεν έλεγξαν ότι στο προτεινόμενο βιβλίο  και στο σημείο που αναφέρεται η ηπαρίνη (Lehninger, Aρχές Βιοχημείας, εκδόσεις Πασχαλίδη, σελίδα 330, εικόνα 7.24) δεν υπάρχει η αντίστοιχη χημική δομή!!!! Αν θέλω να γίνω περισσότερο σαφής, στην πρωτότυπη έκδοση του βιβλίου στην Αγγλική γλώσσα, η δομή της ηπαρίνης υπάρχει αλλά "χάθηκε" κατά τη μετάφραση!!!! Επομένως οι υποψήφιοι δεν ήταν σε θέση να γράψουν τη δομή της και κατ επέκτασιν να την συσχετίσουν με τη λειτουργία της. Αποθέωση της αποστήθισης!!! Μάλλον οι υπεύθυνοι που έβαλαν τα θέματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά των βιομορίων σχετίζονται με τη χημική τους δομή!!! Κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δομή της ηπαρίνης στο βιβλίο  θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά τη βαθμολόγηση του συγκεκριμένου θέματος (β) Θα μπορούσα να σχολιάσω και ένα δεύτερο ερώτημα το οποίο διατυπώθηκε εκ του πονηρού: "τι παριστάνει η εξίσωση κατά Lineweaver-Burk. Σε τι χρησιμεύει". Οι υποψήφιοι όμως που γνώριζαν τη συγκεκριμένει σχέση ως εξίσωση διπλού αντιστρόφου αλλά όχι με το όνομα των επιστημόνων που την επινόησαν (Hans Lineweaver και Dean Burk, 1934) θα μπορούσαν να γνωρίζουν την απάντηση. Είναι προφανές ότι δεν έλέγχονται οι γνώσεις των υποψηφίων με ερωτήσεις που έχουν τέτοια λογική. Κατά τη γνώμη μου στις εξετάσεις θα πρέπει να ελέγχονται οι ουσιαστικές γνώσεις των υποψηφίων χωρίς "τρικλοποδιές"!!!
(2) Ενα δεύτερο ζήτημα που τέθηκε στις εξετάσεις είναι το ζήτημα της διαβλητότητας. Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω αποσπάσματα από την Υπουργική απόφαση  ΦΕΚ 3185 τεύχος Β΄  16 Δεκεμβρίου 2013  που καθορίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία των εξετάσεων. Έτσι στο άρθρο 7 αναφέρονται:  
"7. Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων.
α) Στις αίθουσες όπου θα διενεργηθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Στην είσοδο κάθε αίθουσας εξετάσεων αναρτάται ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων. .............
στ) Δεν επιτρέπεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα των εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Κατατάξεων. Σε αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων απαγορεύει την είσοδο. Ο εξεταζόμενος που έχει μαζί του σημειώσεις σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα ή αντικείμενο άλλο από αυτά που επιτρέπονται ή αντιγράφει ή αποπειράται να αντιγράψει ή χρησιμοποιεί κάθε είδους μέσο υποκλοπής ή συνεργεί στην τέλεση τέτοιων πράξεων αποκλείεται εντελώς από τις εξετάσεις του συγκεκριμένου μαθήματος. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αναγράφει στο δοκίμιο απρεπείς εκφράσεις, το δοκίμιό του αποκλείεται από τη διαδικασία βαθμολόγησης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές οποιασδήποτε μορφής. Ο υποψήφιος που δολιεύει με οποιοδήποτε τρόπο ή εμποδίζει με ανυπακοή ή αταξία την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλείεται από την περαιτέρω εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.......
ι) ..........Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους το οποίο περιλαμβάνει και τη χορήγηση σε αυτούς των αιτηθέντων αντιγράφων τους
ια) Η Επιτροπή Κατατάξεων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος." 

Όπως όμως μου έχει μεταφερθεί από υποψήφιους, δεδομένου ότι εγώ δεν έχω ιδίαν άποψη, έγινε σύσταση στους υποψηφίους (α) να βάλουν τις σημειώσεις στις τσάντες τους και (β) να απενεργοποιήσουν τα κινητά!!!!  Εξάλλου μου μεταφέρθηκε ότι οι επιτηρητές έδειξαν ανοχή σε περίεργες συμπεριφορές υποψηφίων. Αναρωτιέμαι αν η επιτροπή των εξετάσεων γνωρίζει το Νόμο που διέπει τη διενέργεια των κατατακτηρίων εξετάσεων.... Γιατί εφόσον τα προηγούμενα αληθεύουν, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού θίγει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας