10 Δεκ 2019

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: λίγα σχόλια για την εξέταση στην Ιατρική Χημεία


Σε ότι αφορά τις κατατακτηριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθήνας θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια που αφορούν τα θέματα στην Ιατρική Χημεία στις 5.12.2019. 

ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ Αφορά το δεύτερο θέμα:

Δεδομένου ότι το θέμα αυτό είναι διατυπωμένο λάθος, έστειλα στον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας κ. Π. Σφηκάκη το επόμενο μήνυμα στις 7 Δεκεμβρίου 2019 το πρωϊ:

"Κύριε πρόεδρε,
Θα επιθυμούσα να κάνω μια παρατήρηση σε ότι αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις τρέχοντος έτους και ειδικώτερα την εξέταση στο μάθημα της Ιατρικής Χημείας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019. Αναφέρομαι στο 2ο θέμα των εξετάσεων: "Δώστε τη δομή της βιταμίνης που προέρχεται από τα συνένζυμα NAD/NADP, πότε προκύπτει αναπάρκεια της και ποιες οι επιπτώσεις. Πως αναπληρώνεται η ελλειψη της". Η εντύπωση μου είναι ότι εκ παραδρομής η ερώτηση διατυπώθηκε λάθος, δεδομένου ότι το NAD/NADP συντίθεται από τη βιταμίνη ΝΙΑΣΙΝΗ (Β3) και όχι το αντίστροφο, όπως διατυπώνεται στην ερώτηση. Δεδομένου ότι αυτή η διατύπωση είναι πιθανό να δημιούργησε σύγχυση στους υποψηφίας σε συνδυασμό με την εύθραυστη ψυχολογία τους κατά τη διάρκεια που γράφουν, επιτρέψτε μου να διατυπώσω την άποψη ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά τη διόρθωση των γραπτών με σχετική επιείκια.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με εκτίμηση

Παντελής Καραγιαννάκης
Χημικός"

Δυστυχώς δεν πήρα καμμία απάντηση μέχρι σήμερα Τετάρτη 11.12.19 το βράδυ..

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ Αφορά το τρίτο θέμα:


Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι το ζήτημα του μήκους δεσμών έχει εξαιρεθεί από την ύλη όπως αυτή προσδιορίζεται από την προκήρυξη των κατατακτηρίων 2019-20.  Συγκεκριμένα:



Προκύπτει λοιπόν ότι το ζήτημα του μήκους δεσμών που τίθεται ως ερώτημα στο τρίτο θέμα των εξετάσεων ήταν εκτός ύλης!!!
Λυπάμαι πολύ που η επιτροπή των κατατακτηρίων εξετάσεων της Ιατρικής Σχολής Αθήνας ήταν τόσο απρόσεκτη. Νομίζω ότι οι υποψήφιοι αξίζουν περισσότερο σεβασμό. Ελπίζω τα παραπάνω ζητήματα να ληφθούν υπόψιν κατά τη διόρθωση των γραπτών. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ιατρική Σχολή της Αθήνας.

Παντελής  Καραγιαννάκης
Καθηγητής  Οργανικής  Χημείας