23 Ιαν 2020

Αποτελέσματα κατατακτηρίων εξετάσεων 2019-20 της Ιατρικής Σχολής Αθήνας

Ανακοινώθηκαν χθες 22.1.2020 τα αποτελέσματα της Ιατρικής Σχολής Αθήνας τρέχοντος έτους 2019-20. Στις φετεινές εξετάσεις υπήρξαν 207 αιτήσεις. Απ αυτούς συμμετείχαν και στα 3 μαθήματα 139 υποψήφιοι.  Καλύφθηκαν και οι 20 προβλεπόμενες θέσεις με βαθμολογίες που κυμάνθηκαν μεταξύ 52.5 μονάδες (ο πρώτος επιτυχών) και 38.5 (ο τελευταίος). Αξίζει να σημειώσουμε τη μείωση της βάσης επιτυχίας σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν στις 45 μονάδες.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες μαθητές μου:
ΦΩΤΕΙΝΗ (2η)
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. (ισοβαθμία 3ος-4ος)
ΑΡΕΤΗ (6η)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ισοβαθμία 8η-9η)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ (9η)
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ((10ος)
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (11η)

Συγχαρητήρια όμως και σε άλλους μαθητές μου που δούλεψαν σκληρά αλλά δεν κατάφεραν να έχουν τη χαρά της επιτυχίας.  Θερμά συγχαρητήρια και στη Μιλένα η οποία έμεινε έξω έχοντας και αυτή 38.5 μονάδες!!! Στην τελευταία θέση όμως ισοβάθμησαν 3 από την ίδια Σχολή (Βιολογικό)  και ο νομοθέτης προβλέπει κλήρωση... Η Γωγώ ήταν άτυχη αφού έμεινε έξω για μισή μονάδα!!! Οι υποψήφιοι μαθητές μου που δεν τα κατάφεραν πρέπει να προσπαθήσουν ξανά και να ξέρουν ότι θα έχουν την αμέριστη στήριξή μου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Θα ήθελα να σχολιάσω το ζήτημα της επιλογής με κλήρωση του τελευταίου επιτυχόντος λόγω ισοβαθμίας 3 υποψηφίων από την ίδια Σχολή (Βιολογικό Αθήνας). Πιθανόν το ζήτημα να μην είναι τόσο ξεκάθαρο από νομική άποψη και να απαιτεί διερεύνηση. Ας το παρακάμψω όμως αφού δεν είμαι νομικός. Η γνώμη μου είναι ότι η επιλογή με κλήρωση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί "δημόσια" παρουσία και των 3 υποψηφίων. Αυτή θα ήταν μια αδιάβλητη διαδικασία. Υποπτεύομαι ότι αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα να εγείρει υποψίες διαβλητότητας. Η Ιατρική Σχολή και ειδικότερα η Επιτροπή των εξετάσεων θα έπρεπε να το προσέξει. Πέρα από αυτό είναι το γενικότερο ζήτημα. Είναι δυνατόν να κρίνονται οι κόποι σχεδόν μιας χρονιάς ενός υποψηφίου με κλήρωση;; Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Η ιδιαιτερότητα των φετεινών εξετάσεων είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν αρκετά οι βάσεις. Ιδιαίτερα χαμηλοί βαθμοί παρατηρήθηκαν στην Ιατρική Φυσική και την Ιατρική Χημεία. Σε ότι αφορά τη Βιολογία θα πρέπει να σημειώσω ότι σε αρκετά γραπτά παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στη βαθμολογία των δύο βαθμολογητών. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στα αποτελέσματα. Είναι πολύ αρνητικό να παρατηρούνται διαφορές 5 ή και 7 μονάδων. Ο μέσος όρος βαθμολογίας των 25 επιτυχόντων (συμπεριλαμβάνονται και οι πτυχιούχοι Οδοντίατροι) ήταν: Ιατρική Φυσική 12,88, Ιατρική Χημεία 13,26 και Βιολογία-Γενετική 16,06. (βλέπε ανάρτηση του συναδέλφου φυσικού Πάνου Γιανναρόπουλου). Ειδικότερα σε ότι  αφορά την Ιατρική  Χημεία: (α) Πάνω από τη βάση βαθμολογήθηκε το 46% των υποψηφίων. (β) Ο μεγαλύτερος βαθμός ήταν το 16  (γ) Με 13-16 βαθμολογήθηκαν 26 υποψήφιοι (18,7 %) Απ αυτούς οι 10 ήταν μαθητές μου. (δ) Οι επιτυχόντες μαθητές μου βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις σε ότι αφορά τους βαθμούς στην Ιατρική Χημεία. Ετσι από τους 5 υποψηφίους που βαθμολογήθηκαν με το μεγαλύτερο βαθμό 16 οι 3 ήταν μαθητές μου, από τους 5 που βαθμολογήθηκαν με 15 οι 3 και τέλος από τους 5 που βαθμολογήθηκαν με 14 οι 2.

Παντελής  Καραγιαννάκης Χημικός
Καθηγητής  Οργανικής  Χημείας και Βιοχημείας