10 Οκτ 2013

Αλλαγές στην κατάταξη πτυχιούχων!!!!!

Μέσα στο νόμο που αφορά στην αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ν. 4186/ΦΕΚ Α 193/17.913) υπάρχει ένα άρθρο (το άρθρο 57) που αναφέρεται στην κατάταξη πτυχιούχων και το οποίο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον προηγούμενο Νόμο 3404/2005. Έτσι:

(α) "Η κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με εξετάσεις".
(β) Καταργείται η διάκριση ΤΕΙ - ΑΕΙ και όλοι οι πτυχιούχοι αποτελούν μια ενιαία κατηγορία.
(γ) Ο αριθμός των εισακτέων "ορίζεται σε ποσοστό 10 % επί του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου".
(δ) "Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβλέπεται η καταβολή παραβόλου για τη συμμετοχή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων στη διαδικασία επιλογής με εξετάσεις".
(ε) "Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη διαδικασία των κατατάξεων των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".
(στ) "Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του".

Εφόσον ο νόμος ισχύσει από εφέτος υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτά αφορούν τις περιπτώσεις των Σχολών στις οποίες έχουν καθορισθεί διαφορετικά μαθήματα για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ αλλά και των Σχολών που έχουν αποφασίσει κατάταξη με βαθμό πτυχίου. Προφανώς πρέπει να περιμένουμε την Υπουργική απόφαση που προβλέπεται. ΄Ετσι θα υπάρχει και καλύτερη δυνατότητα για σχολιασμό των αλλαγών που φέρνει αυτό το άρθρο.

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας