25 Νοε 2013

Κατατακτήριες 2013-14: η Υπουργική απόφαση καθυστερεί και η ανησυχία στους υποψήφιους μεγαλώνει

Η Υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις εκκρεμότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου (Ν. 4186/ΦΕΚ Α 193/17.9.13, άρθρο 57)   σε ότι αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις 2013-14 (αλλά και γενικότερα, όχι μόνο τις φετεινές) δεν έχει υπογραφεί ακόμα με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στους υποψήφιους. Συγχρόνως όμως δημιουργεί και έδαφος για διάφορες αυθαιρεσίες αρκετών Σχολών. Ετσι άλλες Σχολές δέχονται αιτήσεις αναφέροντας μάλιστα και προθεσμίες, άλλες "ετοιμάζονται" να κάνουν κατάταξη με βαθμό πτυχίου και άλλες ορίζουν και ημερομηνίες εξετάσεων!!!!!! Τέτοιες ανακοινώσεις συχνά αποσύρονται από τους αντίστοιχους ιστότοπους μετά από λίγες μέρες...... Μένει όμως η σύγχυση που προκαλούν.
Με βάση τη συχνή επικοινωνία μου με το Υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι:
(α) Η κατατάξεις θα γίνουν με το νέο Νόμο, δηλαδή με εξετάσεις.
(β) Το νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις κατατακτήριες εξετάσεις θα είναι το άρθρο 57 του νόμου 4186/ΦΕΚ Α 193/17.9.13 μαζί με την Υπουργική απόφαση.
(γ) Μέχρι την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης εξετάσεις δεν μπορούν ούτε να προγραμματισθούν και προφανώς ούτε να γίνουν.
(δ) Με βάση τόσο την καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης αυτής όσο και την κατάσταση στις Σχολές λόγω των κινητοποιήσεων των Διοικητικών υπαλλήλων οι εξετάσεις προφανώς μετατοπίζονται για το νέο χρόνο, πιθανότατα το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ 25.11.13  "το ποσοστό (των επιτυγχόντων) ορίζεται σε 12% για όλες τις κατηγορίες αποφοίτων.....". Η πληροφορία αυτή αναφέρεται ως τροπολογία ενός Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών (Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ¨Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων¨  Α΄176) που κατά πάσα πιθανότητα ψηφίζεται την Πέμπτη 28.11.2013.
Οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν υπομονή και αντί να ανησυχούν είναι προτιμότερο να αξιοποιήσουν την παράταση των εξετάσεων για να προετοιμασθούν καλύτερα!!!!

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας