25 Νοε 2013

Κατατακτήριες 2013-14: η Υπουργική απόφαση καθυστερεί και η ανησυχία στους υποψήφιους μεγαλώνει

Η Υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις εκκρεμότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου (Ν. 4186/ΦΕΚ Α 193/17.9.13, άρθρο 57)   σε ότι αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις 2013-14 (αλλά και γενικότερα, όχι μόνο τις φετεινές) δεν έχει υπογραφεί ακόμα με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στους υποψήφιους. Συγχρόνως όμως δημιουργεί και έδαφος για διάφορες αυθαιρεσίες αρκετών Σχολών. Ετσι άλλες Σχολές δέχονται αιτήσεις αναφέροντας μάλιστα και προθεσμίες, άλλες "ετοιμάζονται" να κάνουν κατάταξη με βαθμό πτυχίου και άλλες ορίζουν και ημερομηνίες εξετάσεων!!!!!! Τέτοιες ανακοινώσεις συχνά αποσύρονται από τους αντίστοιχους ιστότοπους μετά από λίγες μέρες...... Μένει όμως η σύγχυση που προκαλούν.
Με βάση τη συχνή επικοινωνία μου με το Υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι:
(α) Η κατατάξεις θα γίνουν με το νέο Νόμο, δηλαδή με εξετάσεις.
(β) Το νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις κατατακτήριες εξετάσεις θα είναι το άρθρο 57 του νόμου 4186/ΦΕΚ Α 193/17.9.13 μαζί με την Υπουργική απόφαση.
(γ) Μέχρι την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης εξετάσεις δεν μπορούν ούτε να προγραμματισθούν και προφανώς ούτε να γίνουν.
(δ) Με βάση τόσο την καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης αυτής όσο και την κατάσταση στις Σχολές λόγω των κινητοποιήσεων των Διοικητικών υπαλλήλων οι εξετάσεις προφανώς μετατοπίζονται για το νέο χρόνο, πιθανότατα το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ 25.11.13  "το ποσοστό (των επιτυγχόντων) ορίζεται σε 12% για όλες τις κατηγορίες αποφοίτων.....". Η πληροφορία αυτή αναφέρεται ως τροπολογία ενός Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών (Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ¨Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων¨  Α΄176) που κατά πάσα πιθανότητα ψηφίζεται την Πέμπτη 28.11.2013.
Οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν υπομονή και αντί να ανησυχούν είναι προτιμότερο να αξιοποιήσουν την παράταση των εξετάσεων για να προετοιμασθούν καλύτερα!!!!

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου έγκειται στο ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων από ΑΕΙ.θα είναι το ενοποιημένο 10%,ή (όπως υποστηρίζουν έντονα πολλά φροντιστήρια)θα είναι το 2%;δηλαδή ο καινούριος νομος δεν θα ισχύσει από φέτος;;θα μπορούσα να κάνω ερώτηση στο υπουργείο κ να μου απαντήσει εγγράφως,ή πιστεύετε πως είναι άδικος κόπος γτ δεν θα πάρω ποτέ απαντηση (ή γτ θα έχει βγει προηγουμένως η υπουργική απόφαση;);ευχαριστουμε για την ενημέρωση που μας παρέχετε.

Παντελής Καραγιαννάκης είπε...

Αγαπητέ φίλε (ή φίλη) θα προτιμούσα να ξέρω το όνομα σου μιας και η επικοινωνία είναι και κατά κάποιο τρόπο προσωπική. Ας προχωρήσουμε όμως στο θέμα. Επειδή μιλάω συχνά με το Υπουργείο (ακόμα και σήμερα μίλησα) αυτό που γράφω στο blog είναι το μόνο σωστό. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νόμο, ΤΕΙ και ΑΕΙ αποτελούν πλέον μια ενιαία κατηγορία και ως τέτοια έχει ποσοστό 10% ή 12 % σύμφωνα με νεώτερη πληροφορία. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή δείχνει ελλιπή ενημέρωση.
Φιλικά

Παντελής Καραγιαννάκης

Marilena Tsivgouli είπε...

Καλησπέρα,

εγώ δε μπορώ να συλλάβω ένα πράγμα: πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί από φέτος ο νόμος για τις σχολές που έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν κατάταξη σύμφωνα με το βαθμό του πτυχίου, πχ Ιατρική Θεσσαλονίκης; Δεν είναι παράνομο - και άδικο, αλλά κυρίως παράνομο, να ανακοινώσουν τώρα πως θα πραγματοποιήσουν εξετάσεις πχ το Φεβρουάριο; Πώς θα προλάβουν οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν μέσα σε 3 μήνες (στην καλύτερη περίπτωση);
Ας μη θίξουμε το γεγονός πως στην Ιατρική Αθηνών δηλώνουν πως θα ισχύσει ο νόμος και θα ενοποιηθούν οι διαφορετικές κατηγορίες (ΑΕΙ - ΤΕΙ) ενώ δίνουν διαφορετικά μαθήματα. Αυτό κι αν είναι ανήκουστο. Με ποιο κριτήριο θα μπει συγκριθούν αυτά τα γραπτά; Και η απάντηση του υπευθύνου προγράμματος σπουδών ήταν: Θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή βαθμολογιών στα 60, και οι καλύτεροι 15 θα μπουν. Άδικο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Παντελής Καραγιαννάκης είπε...

Μαριλένα όπως μπορείς να υποθέσεις δεν μπορώ να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου. Προφανώς συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις. Τα ερωτήματα που θέτεις είναι και δικά μου!!!! Οταν δημοσιευθεί και η Υπουργική απόφαση σκοπεύω να κάνω μια συνολική κριτική-τοποθέτηση στο όλο ζήτημα....... Δίνεις εξετάσεις;; Αν ναι προσπάθησε να αξιοποιήσεις, διαβάζοντας, την παράταση που έχει δοθεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Φιλικά

Παντελής Καραγιαννάκης

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα, αν μπορείτε πάλι, να μας αναφέρετε τι γνωρίζετε για τις ημερομηνίες... Διάβασα σε προηγούμενο σχόλιό σας ότι η παράταση θα είναι για όλες τις σχολές. Δηλαδή θα ορίζεται συγκεκριμένη περίοδος (πχ Φεβρουαρίος) από την υπ. απόφαση; Η οδοντιατρική Θεσσαλονίκης διέδιδε μέχρι πριν λίγο ότι οι εξετάσεις θα γινόντουσαν μέσα Δεκέμβρη. Αν στο μεταξύ υπογραφεί η απόφαση οι εξετάσεις θα γίνουν το Δεκέμβρη; Αν σας κουράζω ρωτώντας τα ίδια με άλλους με συγχωρείτε.. Φταίει το άγχος των ημερών...

Σας ευχαριστώ

Παντελής Καραγιαννάκης είπε...

Μ εχετε μπερδέψει οι "ανώνυμοι"!!! Δεν έχετε όνομα και email να ξέρω με ποιους μιλάω;;; Λοιπόν στο ερώτημα.
Κατ αρχήν το έχω απαντήσει. Οι Σχολές κάνουν "του κεφαλιού" τους και χωρίς να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο!!! Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων θα καθορίζεται στην Υπουργική απόφαση και προφανώς θα ισχύει για όλες τις Σχολές. Μην μπερδεύεστε και μην ανησυχείτε. Δεκέμβρη δεν προκύπτουν εξετάσεις σε καμμία περίπτωση. Ασε να υπογραφεί πρώτα η απόφαση αυτή. Γιατί όπως βλέπεις καθυστερεί.....
Φιλικά

Παντελής Καραγιαννάκης