22 Δεκ 2014

Κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Αθήνας: υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Βιολογία και την Ιατρική Χημεία;

Πραγματοποιήθηκαν στις  15,16 και 17.12.2014 οι κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθήνας. Από τα χαρακτηριστικά των εξετάσεων ξεχωρίζει κάπως το ζήτημα των θεμάτων όχι τόσο στην Ιατρική Χημεία όσο στη Βιολογία..... Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως αντιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι των εξετάσεων τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Βιολογία και την Ιατρική Χημεία. Βεβαίως έχουν κοινά σημεία τα δύο αυτά μαθήματα. Εχουν όμως και κάποια διαχωριστική γραμμή! Ερωτήσεις όπως: (1) Δομή και χαρακτηριστικά λιπαρών οξέων. (2) Δομή φωσφολιπιδίων. Πως διευκολύνουν τη δημιουργία λιπιδικής διπλοστιβάδας. (3) Τι είναι τα νουκλεοσίδια; (στην ίδια ερώτηση "ρόλος νουκλεοτιδίων"), μάλλον εγώ θα τα χαρακτήριζα Ιατρική Χημεία(ή Βιοχημεία) και όχι Βιολογία!!! Ή τουλάχιστον η πλήρης απάντηση βρίσκεται στο πεδίο της Ιατρικής Χημείας. Δόθηκαν όμως στο μάθημα της Βιολογίας!!! Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι τι έγραψαν οι υποψήφιοι. Γιατί θα μου πει κάποιος ότι αφού οι ερωτήσεις αυτές είναι στην ύλη της Ιατρικής Χημείας οι υποψήφιοι μπορούσαν να τα απαντήσουν!!! Αυτό άλλωστε και έγινε από αυτούς που είχαν διαβάσει.....Δεν παύει όμως να δημιουργείται σύγχυση.... Και βέβαια το ζήτημα είναι τι θεωρεί η επιτροπή που βάζει τα θέματα Ιατρική Χημεία και τι Βιολογία!! Για να γνωρίζουν και οι υποψήφιοι που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα τι μάθημα γράφουν!!!! Για να γνωρίζουμε και εμείς!!! Ας κάνουν μια προσπάθεια οι υπεύθυνοι που βάζουν τα θέματα να βρουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα μαθήματα αυτά. Γιατί από πέρυσι (Οδοντιατρική Σχολή) υπάρχει σύγχυση..... Επιβάλλεται περισσότερο σεβασμός στους υποψήφιους που διαβάζουν μήνες γι αυτές τις εξετάσεις !!!
Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψήφιους.....

 Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κε. Καραγιαννάκη και χρόνια πολλά σε όλη την ομάδα. Ευχαριστούμε για όλα τα σχόλια περί κατατακτηριών. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις φετινές εξετάσεις για την οδοντιατρική στο μάθημα της χημείας?

Μιας και δεν έκανα μαθήματα φέτος, αναρωτιόμουν αν υπήρξε προετοιμασία για την φωσφορυλίωση αμινοξέων, μιας και στο προτεινόμενο σύγγραμα δεν υπάρχει καμία αναφορά.

Ευχαριστώ και καλά αποτελέσματα σε όλους.

Παντελής Καραγιαννάκης είπε...

Αγαπητέ φίλε (θα προτιμούσα να ξέρω το όνομα σου) κατ αρχήν έστω καθυστερημένα ανάρτησα ένα σχόλιο για τις κατατακτήριες εξετάσεις της Οδοντιατρικής στο μάθημα της Ιατρικής Χημείας. Οπότε δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Η ύλη είναι μεγάλη και δεν είναι και τόσο απλό να διδάσκει κανείς πράγματα που είναι έξω από αυτά που έχουν καθορίσει.... Εγώ, προσωπικά προσπαθώ να δουλεύω όσο γίνεται περισσότερο αναλυτικά την καθορισμένη ύλη με κάποιες προεκτάσεις ώστε οι μαθητές μου να συνειδητοποιήσουν όσο γίνεται καλύτερα τα ζητήματα που αναφέρονται στην προκήρυξη. Μέχρι εκεί όμως.... Δυστυχώς η Οδοντιατρική Σχολή από πέρυσι αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων στο μάθημα της Ιατρικής Χημείας. Σου εύχομαι καλή χρονιά και καλά αποτελέσματα.
Φιλικά
Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας