13 Ιαν 2018

Αποτελέσματα των κατατακτηρίων εξετάσεων 2017-18 στη Φαρμακευτική Σχολή Αθήνας: ιδιαίτερα χαμηλοί βαθμοί στην Οργανική Χημεία

Την περασμένη Τετάρτη  10.1.2018 έγιναν οι εγγραφές των φετεινών επιτυχόντων των κατατακτηρίων εξετάσεων στη Φαρμακευτική Σχολή Αθήνας. ΄Ετσι έγιναν γνωστοί και οι βαθμοί των υποψηφἰων (48 μονάδες ο πρώτος επιτυχών-μαθητής μου-και 33,3 ο τελευταίος) . Το κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων είναι οι ιδιαίτερα χαμηλοί βαθμοί στην Οργανική Χημεία. Συγκεκριμένα, μόνο 6 από τους 14 επιτυχόντες έγραψαν πάνω από τη βάση με βαθμολογίες 10-12!!!! Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. (1) Εφέτος η Επιτροπή έβαλε 5 θέματα σε αντίθεση με τα 10 που έμπαιναν από το 2005 που άρχισε να εφαρμόζεται ο Νόμος Ν. 3404 Τεύχος Α - Αριθμός φύλλου 260 17.10.2005. (2) Τα φετεινά θέματα είχαν ένα ειδικότερο βαθμό δυσκολίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. (3) Γιατί να γίνει αυτό και ειδικά στην Οργανική Χημεία που είναι ένα μάθημα με ιδιαίτερη δυσκολία; Αλλωστε και με το επίπεδο δυσκολίας των προηγούμενων ετών έμεναν κενές θέσεις πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία επιλογής λειτουργούσε. Με αυτή την έννοια τα φετεινά θέματα στην Οργανική Χημεία ήταν άστοχα (4) Αποτελεί ευτυχές γεγονός η ύπαρξη του  Νόμου  4485 ΦΕΚ Α’ 114/04.08.2017, άρθρο 74  που επιτρέπει την κατάταξη υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση (αρκεί το σύνολο της βαθμολογίας να είναι τουλάχιστον 30) γιατί έτσι πέρασαν περισσότεροι υποψήφιοι και καλύφθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις. (5) Παρά την ιδιαιτερότητα των φετεινών θεμάτων της Οργανικής Χημείας οι μαθητές μου συνεχίζουν να πρωτεύουν. Οι 5 από τους 6 επιτυχόντες που έγραψαν πάνω από τη βάση ήταν μαθητές μου!!!  Οι ίδιοι βρίσκονται και στις 5 πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι υποψήφιοι που διαβάζουν με πείσμα και αποφασιστικότητα (όχι μόνο την Οργανική Χημεία αλλά και τα άλλα μαθήματα) δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα τα καταφέρουν!!!

Παντελής Καραγιαννάκης
Καθηγητής Οργανικής Χημείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: